Dieta proti vnetju v telesu: Kako zmanjšati vnetje na naraven način?

Vnetje je naraven proces, ki pomaga telesu, da se zdravi in ​​brani pred škodo in poškodbami.

Vendar pa je vnetje škodljivo, če postane kronično. Kronično vnetje lahko traja več tednov, mesecev ali, v ekstremnih primerih, let in lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate vnetje in izboljšate vaše splošno zdravje. Ta članek opisuje podroben načrt za protivnetno dieto in pravi življenjski slog, ki deluje proti vnetju.

Kaj je vnetje?

Vnetje je način varovanja telesa pred okužbo, boleznijo ali poškodbo.

Kot del vnetnega odziva vaše telo poveča proizvodnjo belih krvnih celic, imunskih celic in snovi, imenovanih citokini, ki pomagajo pri boju proti okužbi. Klasični znaki akutnega (kratkotrajnega) vnetja so rdečica, bolečina, vročina in oteklina. Po drugi strani pa se kronično (dolgotrajno) vnetje pogosto pojavi v vašem telesu brez opaznih simptomov. Ta vrsta vnetja lahko povzroči bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, bolezni zamaščenih jeter jeter in nenazadnje, rak.

Kronično vnetje se lahko zgodi tudi, če so ljudje debeli ali pod stresom. Ko zdravniki v telesu iščejo vnetje, testirajo nekaj markerjev v vaši krvi, vključno s C-reaktivnim proteinom (CRP), homocisteinom, TNF alfa in IL-6.

POVZETEK

Vnetje je zaščitni mehanizem, ki omogoča telesu, da se brani pred okužbo, boleznijo ali poškodbo. Pojavi se lahko tudi na kronični osnovi, kar lahko privede do različnih bolezni.

Kaj povzroča vnetje?

Nekateri dejavniki načina življenja – še posebej tisti škodljivi – lahko spodbujajo vnetje. Še posebej škodljivo je uživanje velike količine sladkorja in visoko fruktoznega koruznega sirupa. Uživanje tega lahko povzroči odpornost na inzulin, sladkorno bolezen in debelost. Znanstveniki domnevajo tudi, da uživanje veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, kot je bel kruh, prispeva k vnetju, odpornosti na inzulin in debelosti. Še več, dokazano je, da uživanje predelanih in pakiranih živil, ki vsebujejo trans-maščobe, spodbuja vnetje in poškoduje endotelijske celice, ki sestavljajo vaše arterije.

Rastlinska olja, ki se uporabljajo v mnogih predelanih živilih, so še en možni krivec. Redna uporaba lahko povzroči neravnovesje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin, za kar nekateri znanstveniki verjamejo, da lahko spodbuja vnetje.

Prekomerno uživanje alkohola in predelanega mesa ima prav tako vnetne učinke na vaše telo.

Poleg tega je neaktivni življenjski slog, ki vključuje veliko sedenja, pomemben dejavnik, ki povzroča kronično vnetje.

POVZETEK

Uživanje nezdrave hrane, pitje alkohola ali sladkih pijač ter majhna telesna aktivnost so povezani z vnetjem v telesu.

Vloga vaše prehrane

Če želite zmanjšati vnetje, jejte manj hrane, ki povzroča vnetje in več protivnetnih živil.

Vaša prehrana naj temelji na celostnih živilih, ki vsebujejo hranila in antioksidante in se izogibajte predelanim proizvodom.

Antioksidanti delujejo tako, da znižujejo raven prostih radikalov. Te reaktivne molekule nastajajo kot naravni del vašega metabolizma, lahko pa privedejo do vnetja, ko niso v ravnovesju.

Vaša protivnetna dieta mora zagotoviti zdravo ravnovesje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ob vsakem obroku. Poskrbite, da boste zadostili tudi telesnim potrebam po vitaminih, mineralih, vlakninah in vodi.

Prehrana, ki se smatra kot protivnetna, je mediteranska dieta, za katero so dokazali, da zmanjšuje vnetne označevalce CRP.

Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov prav tako zmanjšuje vnetje, zlasti za ljudi, ki so debeli ali imajo metabolični sindrom. Poleg tega so vegetarijanske prehrane povezane z zmanjšanim vnetjem v telesu.

Živila, ki se jih morate izogibati:

Nekatera živila so povezana s povečanim tveganjem kroničnega vnetja. Razmislite o tem, da jih popolnoma izločite iz vaše prehrane, ali pa vsaj zmanjšate:

  • Sladkorne pijače: šumeče pijače in sadni sokovi
  • Rafinirani ogljikovi hidrati: bel kruh, bele testenine, itd.
  • Sladice: piškoti, sladkarije, pogače in sladoled
  • Predelano meso: hrenovke, klobase, itd.
  • Predelani prigrizki: krekerji, čips in preste
  • Nekatera olja: predelana in rastlinska olja, kot so sojino in koruzno olje
  • Transmaščobe: živila z delno hidrogeniranimi sestavinami
  • Alkohol: prekomerno uživanje alkohola

POVZETEK

Izogibajte se ali zmanjšajte hrano in pijačo z veliko sladkorja, predelano meso, čezmerni alkohol in živila z visoko stopnjo rafiniranih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob.

Hrana, ki jo je priporočljivo jesti:

Vključite veliko teh protivnetnih živil:

  • Zelenjava: brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, cvetača itd.
  • Sadje: Zlasti globoko obarvane jagode, kot so grozdje in češnje
  • Plodovi z visoko vsebnostjo maščob: Avokado in oljke
  • Zdrave maščobe: oljčno olje in kokosovo olje