Lahko tudi pri vas pride do izgorelosti?

O izgorelosti se je pred leti govorilo bolj po tiho, saj so jo imeli za namišljeno stanje ljudi, ki se jim »ne da«. Da to ni res in da gre še za kako resno zadevo, pa v zadnjem času potrjujejo zdravniki in strokovnjaki, ki se z izgorelimi osebami resneje ukvarjajo.

Pretirano nalaganje bremen doma in v službi, gonja za časovnimi roki, vodenje projektov, ki te ves čas prehitevajo, delo po 10 ali 12 ur na dan in podobno sčasoma vodi v izgorelost. Gre za resno stanje, ko človeško telo odpove tako na psihični kot fizični ravni.

Vsakomur se lahko pripeti izgorelost

Pri izgorelosti govorimo o treh stopnjah, za katere je pomembno, da jih prepoznamo. V prvi stopnji se človek počuti zgolj utrujenega od vsega dela in obveznosti, ki so za in pred njim. Pojavi se psihološki pritisk in strah, ali mu bo uspelo opraviti vse zadane reči.

Utrujenost pri izgorelosti
Prva faza izorelosti je izredna utrujenost in strah pred neuspešnostjo.

V drugi stopnji pride do občutka nemoči. Človek se počuti ujet v začaranem krogu, iz katerega ni videti rešitve. V tretji stopnji nastopi izgorevanje, ki je pospremljeno s kronično utrujenostjo, brezvoljnostjo in izčrpanostjo. Vsekakor alarm za pomoč.

Potrebno bo delo na sebi

Nastalo stanje precej hudo obremeni prizadetega za kar nekaj časa. Ko pride do popolne izgorelosti, je čas vračanja v normalo in stare tirnice lahko dolg nekaj tednov ali celo mesecev. In tudi kasneje se še lahko pojavijo določene epizode nihanja in depresije.

Do izgorelosti ne pride samo zaradi naporne službe. Izgori tudi mamica, ki ves dan skrbi za otroka in družino ter opravlja svoje delo. Zgodi se tudi mlademu in energičnemu podjetniku, ki pred seboj ne vidi ovir, zgolj priložnosti. Zgodi se lahko tudi vam.

Kako ubežati pred izgorelostjo?

Ko človek enkrat dobesedno zgori in pregori, je psihično in fizično popolnoma na tleh. Potrebuje pomoč! V tem primeru lahko pomagajo tudi svojci, partner ali prijatelji. Stanje je treba nujno prepoznati in reagirati v skladu z njim. Z izgorelostjo se lahko soočimo sami, če pa to ne gre, je to delo za psihoterapevta. V prvi vrsti takšna oseba nujno potrebuje odmor, premor, dopust. Karkoli, da se um in telo umirita.

Potem je treba začeti delati na sebi. Poiskati prave vzroke za izgorelost in jih odpraviti. Če ste izgoreli, ker delate po 12 ur na dan ves teden, je jasno, kaj bo vaš prvi korak. Če gre za prevelike obremenitve v partnerskem razmerju, bo treba naloge razdeliti pravičneje s partnerjem. V vsakem primeru se je potrebno vprašati, koliko zmoremo in kdaj je za nas preveč.

Ponastavitev sistema

Potrebno bo korenito spremeniti stil življenja. Vaš delovnik naj traja 7 do 8 ur dnevno in nič več. Dela si ne nosite domov. Organizirajte svoje delo tako, da se ne bo križalo z osebnim življenjem. Na delovnem mestu poskrbite za spremembe, ki bodo pozitivno vplivale na vaše počutje.

Spremenite tudi življenjski slog. Umaknite se stresu na način, da se pričnete redno ukvarjati z rekreacijo ali vodeno telovadbo. Družite se s pozitivnimi ljudmi in ne dovolite, da kdorkoli na vas prenaša svoje težave. Izgorelost je resno stanje, ki se blaži tudi z zdravili, a za ozdravitev bo ključno vaše delo na sebi.