Browse Category

Zdravje

Kako odpraviti težave z erekcijo?

Erektilna disfunkcija ni naravni del staranja in se ne zgodi vsakemu moškemu. Moški z erektilno disfunkcijo imajo na voljo več možnosti zdravljenja te neprijetne tegobe, vrsta zdravljenja pa je odvisna od tega, kakšen je razlog za nastanek erektilne disfunkcije.

Diagnoza erektilne disfunkcije

V telesu se mora zgoditi mnogo procesov, da lahko moški med spolnim odnosom pridobi in vzdržuje erekcijo. Poleg fizičnih vzrokov, ki lahko privedejo do erektilne disfunkcije, je v vsaj 20 % primerih erektilna disfunkcija povezana s psihološkimi vzroki.

Fizični vzroki erektilne disfunkcije so prekomerna telesna teža, visok krvni tlak, jemanje različnih zdravil, bolezni živčevja (multipla skleroza), srčno-žilne bolezni ipd.

Psihološki vzroki za nastanek težav z erekcijo so depresija, tesnoba in slabe izkušnje v spolnosti v preteklosti.

Pogosto bosta fizični pregled in pogovor z zdravnikom dovolj, da se postavi diagnoza erektilne disfunkcije in se prične zdravljenje. Za določitev točnega vzroka za nastanek erektilne disfunkcije pa bodo morda potrebni dodatni testi:

  • pregled testisov in penisa, hkrati pa preverjanje živcev za občutek;
  • krvni testi – lahko pomagajo prepoznati znake srčnih bolezni, diabetesa, nizkega testosterona in drugih zdravstvenih težav;
  • urinski test – tako kot krvni test lahko tudi urinski test pomaga ugotoviti sladkorno bolezen in druge možne vzroke za nastanek erektilne disfunkcije;
  • ultrazvok – ta test običajno opravi specialist, da ugotovi, če pretok krvi v penis ni ustrezen in s tem erekcija ni mogoča.

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Obstaja veliko različnih možnosti zdravljenja erektilne disfunkcije, vendar bo diagnoza določila, katera možnost zdravljenja je prava za vas. Pomembno je zavedanje, da niso vse možnosti zdravljenja primerne za vse moške. Za nekatere moške je dovolj že sprememba življenjskega sloga, pri drugih učinkujejo zdravila, za tretje so primerne črpalke za penis.

1. Spremembe življenjskega sloga

Sprememba življenjskega sloga lahko pri nekaterih moških pomaga pri doseganju in ohranjanju erekcije. Te spremembe so:

  • izguba telesne teže;
  • redna športna aktivnost;
  • prenehanje s kajenjem;
  • pitje manjših količin alkohola;
  • zmanjšanje stresa.

2. Terapija z zdravili

Ko spremembe življenjskega sloga same po sebi ne delujejo, je navadno naslednji korak terapija z zdravili. Večina teh zdravil deluje podobno in v telesu izboljša naravno kemikalijo, ki sprosti mišice v penisu. Cilj teh zdravil je povečati odziv na spolno stimulacijo s povečanjem krvnega pretoka v penisu, kar omogoči erekcijo. Zdravila, ki se uporabljajo najpogosteje, so Viagra, Kamagra in Cialis.

Pri zdravljenju z zdravili obstaja tveganje za neželene učinke, kot so glavobol, bolečine v hrbtu in razdražen želodec. Preden vzamete katerokoli zdravilo za erektilno disfunkcijo, je pomembno, da se o tem pogovorite z zdravnikom. Zdravila morda ne bodo delovala pri vseh moških, vendar je treba vsako zdravilo za zdravljenje erektilne disfunkcije preizkusiti vsaj petkrat. Potrebna je posebna pazljivost pri jemanju teh zdravil, če moški jemlje nitrate (zdravila za zdravljenje srčno-žilnih bolezni) ali ima nizek krvni tlak.

Poleg tablet se lahko za zdravljenje erektilne disfunkcije uporabljajo injekcije. Erekcije se navadno pojavijo v 5-20 minutah, vendar obstaja nevarnost erekcije, ki traja dlje kot 4 ure.

3. Črpalke za penis

Imenujemo jih tudi vakuumske naprave. Gre so naprave, ki jih namestimo nad penis. Ko vakuum ustvari erekcijo, se črpalka odstrani in moški ima lahko spolni odnos. Erekcija običajno traja dovolj dolgo, vendar pa lahko gumijasti obroč omeji ejakulacijo.

Sredozemski način prehranjevanja: načrt obrokov in vodnik prehranjevanja za začetnike

Sredozemska prehrana temelji na tradicionalnih živilih, ki so jih ljudje včasih jedli v državah, kot sta Italija in Grčija že leta 1960. Raziskovalci so ugotovili, da so bili ti ljudje izjemno zdravi v primerjavi z Američani in da so imeli nizko tveganje za mnoge bolezni življenjskega sloga.

Številne študije so pokazale, da lahko sredozemska dieta povzroči hujšanje in pomaga preprečiti srčne napade, kapi, sladkorno bolezen tipa 2 in prezgodnjo smrt. Ni pravega načina, kako slediti mediteranski prehrani, saj je v Sredozemskem morju veliko držav, ljudje na različnih območjih pa so morda jedli različna živila. V tem članku je opisan vzorec prehrane, ki se običajno predpisuje v študijah, ki kažejo na zdrav način prehranjevanja s sredozemsko dieto.

Razmislite o vsem tem kot o splošnih smernicah, ne o nečem, kar je napisano v kamnu. Načrt se lahko prilagodi vašim individualnim potrebam in željam.

  1. Osnove mediteranske diete

  • Kaj lahko jeste?

Jejte: zelenjavo, sadje, oreške, semena, stročnice, krompir, cela zrna, kruh, zelišča, začimbe, ribe, morske sadeže in ekstra deviško oljčno olje.

Jejte v zmernih količinah: perutnina, jajca, sir in jogurt.

Jejte le redko: Rdeče meso.

  • Česa ne jesti?

Ne jejte: sladkane pijače, dodane sladkorje, predelano meso, rafinirana zrna, rafinirana olja in druga visoko predelana živila.

Izogibajte se tem nezdravim živilom in sestavinam:

  • Dodan sladkor: soda, bonboni, sladoled, namizni sladkor in mnoga druga živila.
  • Rafinirana zrna: Beli kruh, testenine iz rafinirane pšenice, itd.
  • Transmaščobe: najdemo jih v margarini in različnih predelanih živilih.
  • Rafinirana olja: sojino olje, olje kanole, olje iz bombažnega semena in druga olja.
  • Predelano meso: Predelane klobase, hrenovke, itd.
  • Visoko predelana živila: Vse, kar je označeno z “nizka vsebnost maščob” ali “samo pogrejte”.

Če se želite izogniti tem nezdravim sestavinam, morate skrbno prebrati oznake na živilih.

Natančna določitev, katera živila spadajo v mediteransko prehrano, je sporna, deloma zato, ker obstajajo takšne razlike med različnimi državami. Prehrana, ki jo preučuje večina študij, je bogata z zelenjavo in skromna z mesnimi izdelki. Vendar pa je uživanje rib in morskih sadežev priporočljivo vsaj dvakrat na teden.

Sredozemski način življenja vključuje tudi redno telesno dejavnost, delitev obrokov z drugimi ljudmi in uživanje v življenju. Vaša prehrana mora temeljiti na zdravih, nepredelanih mediteranskih živilih:

      • Zelenjava: paradižnik, brokoli, ohrovt, špinača, čebula, cvetača, korenje, brstični ohrovt, kumara, itd.
      • Sadje: jabolka, banane, pomaranče, hruške, jagode, grozdje, datumi, fige, melone, breskve, itd.
      • Oreški in semena: mandlji, orehi, oreški makadamije, lešniki, indijski orehi, sončnična semena, bučna semena, itd.
      • Stročnice: fižol, grah, leča, stročnice, arašidi, čičerka, itd.
      • Gomolji: krompir, sladki krompir, repa, itd.
      • Cela zrna: celi oves, rjavi riž, rž, ječmen, koruza, ajda, polnozrnati kruh in testenine.
      • Ribe in morski sadeži: losos, sardine, postrv, tuna, skuša, kozice, ostrige, školjke, rakovice, školjke, itd.
      • Perutnina: piščanec, raca, puran, itd.
      • Jajca: Piščanci, prepelice in račja jajca.
      • Mlečni izdelki: sir, jogurt, grški jogurt, itd.
      • Zelišča in začimbe: česen, bazilika, meta, rožmarin, žajbelj, muškatni orešček, cimet, poper, itd.
      • Zdrave maščobe: ekstra deviško oljčno olje, oljke, avokado in avokadovo olje.

Voda bi morala biti vaša primara pijača, če ste se odločili poskusiti mediteransko dieto. Ta prehrana vključuje tudi zmerne količine rdečega vina – približno 1 kozarec na dan. Vendar pa je to popolnoma neobvezno, zato se je treba vicu izogibati vsakomur z težavami z alkoholizmom ali težavami pri nadzorovanju uživanja alkohola.Kava in čaj sta prav tako povsem sprejemljiva, vendar se morate izogibati sladkanim pijačam in sadnim sokom, ki imajo zelo veliko sladkorja.

 

Znaki in simtomi pomanjkanja beljakovin. (2. del)

  1. Večje tveganje za zlom kosti

Mišice niso edino tkivo, ki ga prizadene (pre)nizek vnos beljakovin. Tudi vaše kosti so ogrožene. Nezadostno uživanje beljakovin lahko oslabi vaše kosti in poveča tveganje za zlom kosti. V študiji pri ženskah po menopavzi so ugotovili, da je večji vnos beljakovin povezan z manjšim tveganjem za zlome kolka. Najvišji vnos je bil povezan z 69-odstotnim zmanjšanjem tveganja. Druga študija pri ženskah po menopavzi z nedavnimi zlomi kolka je pokazala, da je jemanje 20 gramov beljakovinskih dodatkov na dan za pol leta upočasnilo izgubo kosti za 2,3%.

  1. Zaostala rast pri otrocih

Beljakovine ne le ohranjajo mišično in kostno maso, temveč so bistvene tudi za rast telesa. Tako je pomanjkanje, oziroma prenizek vnos beljakovin še posebej škodljiv za otroke, saj njihova telesa rasejo in zato potrebujejo popolno oskrbo z beljakovinami. Dejstvo je, da je za zaostajanje v rasti najpogostejši vzrok premalo zaužitih beljakovin v otroštvu. Leta 2013 je približno 161 milijonov otrok trpelo zaradi negativne rasti.

Opazovalne študije kažejo močno povezavo med nizkim vnosom beljakovin in okvarjeno zmožnostjo telesa, da rase.

  1. Povečana pogostost in resnost okužb

Pomanjkanje beljakovin lahko vpliva tudi na imunski sistem. Slabo delovanje imunskega sistema lahko poveča tveganje za, ali resnost okužb, kar je pogost simptom hude proteinske pomanjkljivosti. Na primer, študija na miših je pokazala, da je bila miš po dieti, ki je sestavljena samo iz 2% beljakovin, dovzetna za hujše okužbe z virusom gripe v primerjavi z dieto, ki je vsebovala 18% beljakovin. Celo normalen , a še vedno nizek vnos beljakovin lahko poslabša delovanje imunskega sistema. Študija pri starejših ženskah, ki so se dva meseca prehranjevale z dieto z nizko vsebnostjo beljakovin, je pokazala znatno oslabitev njihovega imunskega sistema.

  1. Večji apetit in vnos kalorij

Čeprav je slab apetit eden od simptomov hude pomanjkanja beljakovin, je ugotovljeno, da je za blažje oblike pomanjkanja ravno prav nasprotno. Ko je vaš vnos beljakovin neustrezen, vaše telo poskuša povečati vaš vnos beljakovin s povečanjem apetita in vas spodbudi, da vase vnesete nekaj hrane. Vendar pa primanjkljaj beljakovin ne povzroči večjega vnosa beljakovin, vsaj za večino ljudi. Namesto tega velikokrat, namesto beljakovin, vnašamo vase neprimerna, sladka in procesirana živila. Čeprav bo to zagotovo lahko pomagalo v času pomanjkanja hrane, je težava v tem, da sodobna družba ponuja neomejen dostop do slanih, visoko kaloričnih živil. Veliko teh pripravljenih živil vsebuje skoraj nič beljakovin, kalorijsko pa so ta živila izredno bogata.

Posledično lahko slab vnos beljakovin privede do povečanja telesne mase in debelosti, kar je stanje, z imenom hipoteza vzvoda beljakovin. Vse študije ne podpirajo te hipoteze, vendar beljakovine človek bolj nasitijo kot ogljikovi hidrati in maščobe.

To je eden od razlogov, zakaj lahko povečan vnos beljakovin zmanjša skupni vnos kalorij in spodbudi hujšanje. Če se ves čas počutite lačni in imate težave z nadzorovanjem vnosa kalorij, poskusite k vsakemu obroku dodati nekaj beljakovin.

Koliko beljakovin potrebujete?

Ni potreba vsakega človeka po beljakovinah enaka. To je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s telesno težo, mišično maso, telesno aktivnostjo in starostjo. Dejstvo pa je, da je telesna teža najpomembnejša determinanta potreb po beljakovinah. Zato so priporočila običajno predstavljena v gramih za vsak kilogram telesne teže Priporočeni dnevni odmerek (RDA) je 0,8 grama na kg. Znanstveniki ocenjujejo, da bi to lahko zadostovalo večini ljudi, ne pa športnikom in starejšim ljudem.

To pomeni 66 gramov beljakovin na dan za odraslega, ki tehta 75 kilogramov.

Za športnike se priporoča dnevni vnos beljakovin v razponu od 1,2–1,4 grama na kg, kar bi moralo zadostovati za vzdrževanje mišic in okrevanje po vadbi

Vendar se znanstveniki ne strinjajo, koliko je dovolj. Dnevno priporočilo Mednarodne zveze športne prehrane je celo 2 grama na kg za športnike.

 

Znaki in simtomi pomanjkanja beljakovin. (1. del)

Le malo hranil je tako pomembnih kot beljakovine. Beljakovine so namreč gradnik vaših mišic, kože, encimov in hormonov in igrajo pomembno vlogo v vseh telesnih tkivih. Večina živil vsebuje vsaj nekaj beljakovin. Posledica tega je, da je pomanjkanje zaužitih beljakovin v razvitih državah zelo malo verjetno. Vendar pa so nekateri ljudje še vedno v nevarnosti. Pomanjkanje vodi do različnih zdravstvenih težav. Problem je, da se pomanjkanja beljakovin le malokrat zavemo, saj najprej povzroči subtilne spremembe v telesu. Ta članek, ki smo ga za vas pripravili, navaja 8 simptomov pomanjkanja beljakovin.

Kaj je pomanjkanje beljakovin?

Pomanjkanje beljakovin se zgodi, kadar vaš vnos beljakovin ne zadosti potrebam vašega telesa. Po ocenah milijarda ljudi po vsem svetu trpi zaradi premajhnega vnosa beljakovin. Problem je še posebej resen v Srednji Afriki in Južni Aziji, kjer do 30% otrok iz prehrane dobi premalo beljakovin. Tudi nekateri ljudje v razvitih državah so ogroženi. To vključuje vegetarijance in vegane, ki imajo zaradi svojih preferenc neuravnoteženo prehrano, ogroženi pa so tudi institucionalizirani starejši ljudje in hospitalizirani bolniki. Čeprav je pravo pomanjkanje beljakovin v zahodnem svetu redko, nekateri ljudje dobijo zelo majhne količine iz svoje prehrane. Premalo beljakovin lahko povzroči spremembe v sestavi telesa, ki se razvijejo v daljšem časovnem obdobju, kot je izguba mišic. Najhujša oblika pomanjkanja beljakovin je znana kot kwashiorkor. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih v državah v razvoju, kjer sta lakota in neuravnotežena prehrana pogosta. Pomanjkanje beljakovin lahko vpliva na skoraj vse vidike funkcioniranja telesa. Posledično je povezana s številnimi simptomi.

Nekateri od teh simptomov se lahko začnejo pojavljati tudi, če je pomanjkanje beljakovin zanemarljivo majhno.

  1. Otekline

Edem je otekanje telesa, ozitoma dela telesa, za katerega je značilna otekla in zabuhla koža, in je klasičen simptom tega, da ne zaužijemo dovolj beljakovin. Znanstveniki verjamejo, da je to posledica majhnih količin humanega serumskega albumina, ki je najbolj bogat protein v tekočem delu krvi ali krvne plazme. Ena od glavnih funkcij albumina je vzdrževanje onkotičnega pritiska – sile, ki črpa tekočine v krvni obtok. Na ta način albumin preprečuje kopičenje prevelikih količin tekočin v tkivih ali drugih telesnih predelih. Zaradi zmanjšane ravni humanega serumskega albumina hudo pomanjkanje beljakovin vodi do nižjega onkotičnega pritiska. Posledično se tekočina nabira v tkivih in povzroča otekanje. Iz istega razloga lahko pomanjkanje beljakovin povzroči kopičenje tekočine v trebušni votlini. Razdražen trebuh je značilen znak premajhnega uživanja beljakovin. Ne pozabite, da je edem simptom hudega pomanjkanje beljakovin, ki se verjetno ne bo zgodil v razvitih državah, temveč v nerazvitih državah.

  1. Maščobna jetra

Še en pogost simptom prenizke vsebnosti beljakovin v prehrani so maščobna jetra ali kopičenje maščob v jetrnih celicah. Če se pomanjkanje ne zdravi, se lahko stanje razvije v bolezen maščobnih jeter, ki povzroča vnetje, brazgotinjenje jeter in morebitno odpoved jeter. Maščobna jetra so pogoste bolezni tako pri debelih ljudeh,kot pri tistih, ki uživajo veliko alkohola. Zakaj se pojavlja v primeru pomanjkanja beljakovin je nejasno, vendar študije kažejo, da lahko slabša sinteza beljakovin, ki prenašajo maščobe, znane kot lipoproteini, prispeva k temu stanju, ki je lahko ob napredovani bolezni smrtno nevarna.

  1. Težave s kožo, lasmi in nohti

Pomanjkanje beljakovin pogosto pušča svoj pečat na koži, laseh in nohtih, ki so večinoma narejeni iz beljakovin. Na primer, pomankanje beljakovin pri otrocih se kaže s luskasto ali razcepljeno kožo, rdečico in obliži depigmentirane kože. Stanjšanje las, bleda barva las, izguba las (alopecija) in krhki nohti so tudi pogosti simptomi pomanjkanja beljakovin v prehrani. Vendar se ti simptomi ne pojavijo, razen če imate hudo pomanjkanje beljakovin.

  1. Izguba mišične mase

Vaše mišice so največji rezervoar beljakovin v telesu. Ko telesu primanjkuje prehranskih beljakovin, telo jemlje zaloge beljakovin za funkcioniranje iz skeletnih mišic, da ohrani pomembnejša tkiva in telesne funkcije. Posledično pomanjkanje beljakovin vodi do zapravljanja mišic skozi čas. Celo zmerno pomanjkanje beljakovin lahko povzroči izgubo mišic, zlasti pri starejših. Ena študija pri starejših moških in ženskah je pokazala, da je bila izguba mišic večja pri tistih, ki so uživali količino beljakovin na spodnji normalni meji. To so potrdile tudi druge študije, ki kažejo, da lahko povečan vnos beljakovin upočasni degeneracijo mišic, ki prihaja s starostjo.

Dieta proti vnetju v telesu: Kako zmanjšati vnetje na naraven način?

Vnetje je naraven proces, ki pomaga telesu, da se zdravi in ​​brani pred škodo in poškodbami.

Vendar pa je vnetje škodljivo, če postane kronično. Kronično vnetje lahko traja več tednov, mesecev ali, v ekstremnih primerih, let in lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate vnetje in izboljšate vaše splošno zdravje. Ta članek opisuje podroben načrt za protivnetno dieto in pravi življenjski slog, ki deluje proti vnetju.

Kaj je vnetje?

Vnetje je način varovanja telesa pred okužbo, boleznijo ali poškodbo.

Kot del vnetnega odziva vaše telo poveča proizvodnjo belih krvnih celic, imunskih celic in snovi, imenovanih citokini, ki pomagajo pri boju proti okužbi. Klasični znaki akutnega (kratkotrajnega) vnetja so rdečica, bolečina, vročina in oteklina. Po drugi strani pa se kronično (dolgotrajno) vnetje pogosto pojavi v vašem telesu brez opaznih simptomov. Ta vrsta vnetja lahko povzroči bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, bolezni zamaščenih jeter jeter in nenazadnje, rak.

Kronično vnetje se lahko zgodi tudi, če so ljudje debeli ali pod stresom. Ko zdravniki v telesu iščejo vnetje, testirajo nekaj markerjev v vaši krvi, vključno s C-reaktivnim proteinom (CRP), homocisteinom, TNF alfa in IL-6.

POVZETEK

Vnetje je zaščitni mehanizem, ki omogoča telesu, da se brani pred okužbo, boleznijo ali poškodbo. Pojavi se lahko tudi na kronični osnovi, kar lahko privede do različnih bolezni.

Kaj povzroča vnetje?

Nekateri dejavniki načina življenja – še posebej tisti škodljivi – lahko spodbujajo vnetje. Še posebej škodljivo je uživanje velike količine sladkorja in visoko fruktoznega koruznega sirupa. Uživanje tega lahko povzroči odpornost na inzulin, sladkorno bolezen in debelost. Znanstveniki domnevajo tudi, da uživanje veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, kot je bel kruh, prispeva k vnetju, odpornosti na inzulin in debelosti. Še več, dokazano je, da uživanje predelanih in pakiranih živil, ki vsebujejo trans-maščobe, spodbuja vnetje in poškoduje endotelijske celice, ki sestavljajo vaše arterije.

Rastlinska olja, ki se uporabljajo v mnogih predelanih živilih, so še en možni krivec. Redna uporaba lahko povzroči neravnovesje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin, za kar nekateri znanstveniki verjamejo, da lahko spodbuja vnetje.

Prekomerno uživanje alkohola in predelanega mesa ima prav tako vnetne učinke na vaše telo.

Poleg tega je neaktivni življenjski slog, ki vključuje veliko sedenja, pomemben dejavnik, ki povzroča kronično vnetje.

POVZETEK

Uživanje nezdrave hrane, pitje alkohola ali sladkih pijač ter majhna telesna aktivnost so povezani z vnetjem v telesu.

Vloga vaše prehrane

Če želite zmanjšati vnetje, jejte manj hrane, ki povzroča vnetje in več protivnetnih živil.

Vaša prehrana naj temelji na celostnih živilih, ki vsebujejo hranila in antioksidante in se izogibajte predelanim proizvodom.

Antioksidanti delujejo tako, da znižujejo raven prostih radikalov. Te reaktivne molekule nastajajo kot naravni del vašega metabolizma, lahko pa privedejo do vnetja, ko niso v ravnovesju.

Vaša protivnetna dieta mora zagotoviti zdravo ravnovesje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ob vsakem obroku. Poskrbite, da boste zadostili tudi telesnim potrebam po vitaminih, mineralih, vlakninah in vodi.

Prehrana, ki se smatra kot protivnetna, je mediteranska dieta, za katero so dokazali, da zmanjšuje vnetne označevalce CRP.

Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov prav tako zmanjšuje vnetje, zlasti za ljudi, ki so debeli ali imajo metabolični sindrom. Poleg tega so vegetarijanske prehrane povezane z zmanjšanim vnetjem v telesu.

Živila, ki se jih morate izogibati:

Nekatera živila so povezana s povečanim tveganjem kroničnega vnetja. Razmislite o tem, da jih popolnoma izločite iz vaše prehrane, ali pa vsaj zmanjšate:

  • Sladkorne pijače: šumeče pijače in sadni sokovi
  • Rafinirani ogljikovi hidrati: bel kruh, bele testenine, itd.
  • Sladice: piškoti, sladkarije, pogače in sladoled
  • Predelano meso: hrenovke, klobase, itd.
  • Predelani prigrizki: krekerji, čips in preste
  • Nekatera olja: predelana in rastlinska olja, kot so sojino in koruzno olje
  • Transmaščobe: živila z delno hidrogeniranimi sestavinami
  • Alkohol: prekomerno uživanje alkohola

POVZETEK

Izogibajte se ali zmanjšajte hrano in pijačo z veliko sladkorja, predelano meso, čezmerni alkohol in živila z visoko stopnjo rafiniranih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob.

Hrana, ki jo je priporočljivo jesti:

Vključite veliko teh protivnetnih živil:

  • Zelenjava: brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, cvetača itd.
  • Sadje: Zlasti globoko obarvane jagode, kot so grozdje in češnje
  • Plodovi z visoko vsebnostjo maščob: Avokado in oljke
  • Zdrave maščobe: oljčno olje in kokosovo olje