Zanimiva dejstva, ki jih še niste vedeli o možganih

Možgani so eden najbolj osupljivih in zapletenih delov človeškega telesa, vendar za takšno funkcijo zavzemajo le delček prostora v našem telesu. Ampak, nenavadno je, da povprečna oseba ne ve veliko o svojem glavnem organu. Tukaj je nekaj fascinantnih in zanimivih dejstev o vaših sivih celicah.

Vaši možgani ne čutijo bolečine.

Ste se kdaj vprašali, kako so možganski kirurgi sposobni izvajati operacije pri bolnikih, ko so budni? Kirurg pojasnjuje, da čeprav možgani vsebujejo plasti oblog in krvnih žil, ki vsebujejo receptorje za bolečino, sami možganine morejo čutiti bolečine. Ko ima oseba na primer glavobol, pogosto misli, da je to bolečina, ki izvira iz možganov, vendar temu dejansko ni tako. Mišice in koža, ki obdaja možgane čutita bolečino.

Vaši možgani so “pohlepni”.

Vaši možgani lahko predstavljajo le približno 3 odstotke vaše telesne teže, vendar prejmejo približno 30 odstotkov krvi, ki jo črpa vaše srce. To kaže, koliko pozornosti in podpore potrebujejo možgani v primerjavi z drugimi na videz pomembnimi področji vašega telesa. »Možgani so kot razvajen in zahteven otrok, vendar je ta otrok zelo pameten in učinkovit,« pojasnjuje forenzični patolog, nevropatolog, epidemiolog. “Možgani potrebujejo približno 1/ 10000 sekunde, da se odzovejo na nekaj in ustvarijo sliko ali začnejo delovati.”

Večino časa uporabljate večino možganov.

Čeprav film Neomejen s Bradleyjem Cooperjem prepriča ljudi, da mislijo, da uporabljajo le majhen del svojih možganov, to dejansko ni res. “Ta napačna predstava je nastala zato, ker so možgani tako prilagodljivi, da včasih manjša škoda povzroči le subtilne težave,” pojasnjuje nevroznanstvenik. »Dejstvo je, da večina vaših možganov nenehno dela, da bi zaznali, obdelali, mislili, premaknili in celo sanjali.« Tudi če ste ponoči zaspali, so možgani še vedno aktivno na delu! To je torej še eno dejstvo o možganih, v katerega ste vedno verjeli, a je dejansko popolnoma napačno.

Možganski valovi so še bolj aktivni, ko sanjate.

Ko hitro zaspite, lahko mislite, da so vaši možgani »izklopljeni«, vendar dejansko počnejo veliko več kot takrat, ko hodite, govorite, jeste in razmišljate. “Ko so budni, ljudje uporabljajo alfa in beta valove, kar nam daje občutek budnosti,” pojasnjuje nevoznanstvenik. “Spanje, še posebej v začetnih fazah, uporablja Theta aktivnost, ki je večja v amplitudi kot Beta aktivnost v fazi budnosti.”

Odrasli možgani še vedno ustvarjajo nove nevrone

Medtem ko je večina naših nevronov z nami od rojstva, in starost vzame davek, vaši možgani še vedno ustvarjajo nove nevrone. »Ta proces, znan kot nevrogeneza, se pojavlja v posebni regiji, imenovani zobat girus,« razlaga kirurg. O teh možganskih dejstvih se je zelo razpravljalo, vendar raziskave kažejo, da lahko odrasli možgani ustvarijo nove živčne celice in jih vključijo v nevronske kroge. »Ti nevroni so pomembni za učenje, spomin in odziv na stres.« Kako lahko spodbudite ta proces v lastnih možganih? Zdravnik pravi, da lahko to naredimo z zdravim življenjem – stvari, kot so spanje, vadba in uravnotežena prehrana izredno pomagajo. Tukaj so živila, ki bi jih morali jesti, da bi povečali moč možganov.

Skoraj polovica otrokove energije gre za napajanje njegovih možganov.

Da bi možgani ostali na vrhunskem nivoju, potrebujejo veliko energije. In to še bolj velja za majhne otroke, ki se še vedno učijo, obdelujejo in hitro razvijajo svoje sposobnosti. Znanstveniki so pred kratkim odkrili, da je v predšolskih letih, ko je razvoj otrokovih možganov hitrejši, fizična rast počasnejša, ker gre več energije za možgane v razvoju. »Nasprotno, v času pubertete, ko je fizična rast hitrejša, je razvoj možganov počasnejša, kar ima za posledico tista nora najstniška leta.

Večina možganskih celic ni nevronov

Ali ste vedeli, da za vse nevrone v možganih obstaja vsaj toliko glijalnih celic, ki podpirajo in ščitijo te nevrone? »Ti mikroskopsko majhni junaki poskrbijo, da imajo nevroni stalno oskrbo s hranili in kisikom, izolirajo nevrone drug od drugega in celo pomagajo očistiti živčne poškodbe. Glijalne celice pra tako pomagajo optimizirati komunikacijo med nevroni.

Vaja je prav tako dobra za vaše možgane kot za vaše telo.

Profesionalni športniki vedo, kako pomembni so njihovi možgani, saj jim ti omogočijo, da so sposobni vložiti največ napora in energije v svoje treninge. “To je zaradi duševne stimulacije, ki prihaja z vadbo, ampak tudi zato, ker zdravi srčno-žilni sistem pomeni boljši vodovod za možgane,” pravi zdravnik. Še posebej, ko prvič poskusite novo vadbo ali nov način življenja, vaši možgani trdo delajo pri učenju gibov in nadzoru mišic.

Lahko »vidite« skozi ušesa.

Nevroplastičnost ali sposobnost možganov, da se reorganizirajo in spremenijo skozi celotno življenjsko dobo, je resnično izjemna stvar. Neka študija je primerjala možgansko aktivnost posameznikov, ki so se rodili slepi, in tistih, ki so imeli normalen vid. Ugotovili so, da se del možganov, ki je običajno povezan z našimi očmi, lahko namesto tega bolje razvije za obdelavo zvočnih informacij namesto vizualnega zaznavanja. Precej kul, kajne?

Vidni deli možganov so v zadnjem delu.

To možgansko dejstvo lahko zveni protislovno, glede na to, da so vaše oči na samem robu glave, toda del vaših možganov, ki je odgovoren za vid, okcipitalni del, se nahaja v zadnjem delu možganov. »Če udarite nekoga na hrbtno strani glave, bodo videli zvezde zvezde”, pravi star pregovor. Podobno leva stran možganov nadzoruje vid na desni strani in obratno. Enako velja za to, kako naši možgani obdelujejo zvok – na nasprotnih straneh glave. »Čeprav so bile predlagane evolucijske teorije, je res, da res ne vemo zakaj,« pravi nevroznanstvenik.

Skeniranje možganov se lahko »prižge«, ko je oseba zaljubljena.

Nekateri morda mislijo, da je biti “zaljubljen” samo ideja ali zgolj izraz, ki ga ljudje uporabljajo, vendar skeniranje možganov razkriva drugače. “Za ljudi, ki so romantično zaljubljeni, lahko funkcionalni MRI (skeniranje možganov) pokaže aktivnost, kjer je prisoten dopamin,” dober “nevrotransmiter”. “Druga področja v možganih, povezana z užitkom in nagrado, lahko kažejo tudi večjo aktivnost pri ljudeh, ki so zaljubljeni.”

Vaša možganska aktivnost je edinstvena kot vaši prstni odtisi

Raziskave, objavljene v reviji Nature Neuroscience, kažejo, da je možganska aktivnost osebe lahko tako edinstvena kot njegovi ali njeni prstni odtisi. Da bi dosegli svoj zaključek, so znanstveniki uporabili funkcijsko magnetno resonančno slikanje (fMRI), da bi ustvarili “profile povezljivosti”, kar je raziskovalcem omogočilo, da prepoznajo možgansko aktivnost več kot 100 posameznikov. »Učenje o posameznih možganskih povezavah je znanstvenikom ponudilo poseben vpogled v inteligenco ali osebnost posameznika,« razlaga eden od znanstvenikov. “To bi lahko imelo posledice za to, kako bi lahko v prihodnosti uporabljali skeniranje možganov, da bi nekega dne pomagali prepoznati vsakega posameznika.”