Znaki in simtomi pomanjkanja beljakovin. (1. del)

Le malo hranil je tako pomembnih kot beljakovine. Beljakovine so namreč gradnik vaših mišic, kože, encimov in hormonov in igrajo pomembno vlogo v vseh telesnih tkivih. Večina živil vsebuje vsaj nekaj beljakovin. Posledica tega je, da je pomanjkanje zaužitih beljakovin v razvitih državah zelo malo verjetno. Vendar pa so nekateri ljudje še vedno v nevarnosti. Pomanjkanje vodi do različnih zdravstvenih težav. Problem je, da se pomanjkanja beljakovin le malokrat zavemo, saj najprej povzroči subtilne spremembe v telesu. Ta članek, ki smo ga za vas pripravili, navaja 8 simptomov pomanjkanja beljakovin.

Kaj je pomanjkanje beljakovin?

Pomanjkanje beljakovin se zgodi, kadar vaš vnos beljakovin ne zadosti potrebam vašega telesa. Po ocenah milijarda ljudi po vsem svetu trpi zaradi premajhnega vnosa beljakovin. Problem je še posebej resen v Srednji Afriki in Južni Aziji, kjer do 30% otrok iz prehrane dobi premalo beljakovin. Tudi nekateri ljudje v razvitih državah so ogroženi. To vključuje vegetarijance in vegane, ki imajo zaradi svojih preferenc neuravnoteženo prehrano, ogroženi pa so tudi institucionalizirani starejši ljudje in hospitalizirani bolniki. Čeprav je pravo pomanjkanje beljakovin v zahodnem svetu redko, nekateri ljudje dobijo zelo majhne količine iz svoje prehrane. Premalo beljakovin lahko povzroči spremembe v sestavi telesa, ki se razvijejo v daljšem časovnem obdobju, kot je izguba mišic. Najhujša oblika pomanjkanja beljakovin je znana kot kwashiorkor. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih v državah v razvoju, kjer sta lakota in neuravnotežena prehrana pogosta. Pomanjkanje beljakovin lahko vpliva na skoraj vse vidike funkcioniranja telesa. Posledično je povezana s številnimi simptomi.

Nekateri od teh simptomov se lahko začnejo pojavljati tudi, če je pomanjkanje beljakovin zanemarljivo majhno.

  1. Otekline

Edem je otekanje telesa, ozitoma dela telesa, za katerega je značilna otekla in zabuhla koža, in je klasičen simptom tega, da ne zaužijemo dovolj beljakovin. Znanstveniki verjamejo, da je to posledica majhnih količin humanega serumskega albumina, ki je najbolj bogat protein v tekočem delu krvi ali krvne plazme. Ena od glavnih funkcij albumina je vzdrževanje onkotičnega pritiska – sile, ki črpa tekočine v krvni obtok. Na ta način albumin preprečuje kopičenje prevelikih količin tekočin v tkivih ali drugih telesnih predelih. Zaradi zmanjšane ravni humanega serumskega albumina hudo pomanjkanje beljakovin vodi do nižjega onkotičnega pritiska. Posledično se tekočina nabira v tkivih in povzroča otekanje. Iz istega razloga lahko pomanjkanje beljakovin povzroči kopičenje tekočine v trebušni votlini. Razdražen trebuh je značilen znak premajhnega uživanja beljakovin. Ne pozabite, da je edem simptom hudega pomanjkanje beljakovin, ki se verjetno ne bo zgodil v razvitih državah, temveč v nerazvitih državah.

  1. Maščobna jetra

Še en pogost simptom prenizke vsebnosti beljakovin v prehrani so maščobna jetra ali kopičenje maščob v jetrnih celicah. Če se pomanjkanje ne zdravi, se lahko stanje razvije v bolezen maščobnih jeter, ki povzroča vnetje, brazgotinjenje jeter in morebitno odpoved jeter. Maščobna jetra so pogoste bolezni tako pri debelih ljudeh,kot pri tistih, ki uživajo veliko alkohola. Zakaj se pojavlja v primeru pomanjkanja beljakovin je nejasno, vendar študije kažejo, da lahko slabša sinteza beljakovin, ki prenašajo maščobe, znane kot lipoproteini, prispeva k temu stanju, ki je lahko ob napredovani bolezni smrtno nevarna.

  1. Težave s kožo, lasmi in nohti

Pomanjkanje beljakovin pogosto pušča svoj pečat na koži, laseh in nohtih, ki so večinoma narejeni iz beljakovin. Na primer, pomankanje beljakovin pri otrocih se kaže s luskasto ali razcepljeno kožo, rdečico in obliži depigmentirane kože. Stanjšanje las, bleda barva las, izguba las (alopecija) in krhki nohti so tudi pogosti simptomi pomanjkanja beljakovin v prehrani. Vendar se ti simptomi ne pojavijo, razen če imate hudo pomanjkanje beljakovin.

  1. Izguba mišične mase

Vaše mišice so največji rezervoar beljakovin v telesu. Ko telesu primanjkuje prehranskih beljakovin, telo jemlje zaloge beljakovin za funkcioniranje iz skeletnih mišic, da ohrani pomembnejša tkiva in telesne funkcije. Posledično pomanjkanje beljakovin vodi do zapravljanja mišic skozi čas. Celo zmerno pomanjkanje beljakovin lahko povzroči izgubo mišic, zlasti pri starejših. Ena študija pri starejših moških in ženskah je pokazala, da je bila izguba mišic večja pri tistih, ki so uživali količino beljakovin na spodnji normalni meji. To so potrdile tudi druge študije, ki kažejo, da lahko povečan vnos beljakovin upočasni degeneracijo mišic, ki prihaja s starostjo.