Pravila, ki nam jih je v zvezi dovoljeno prelomiti

Družba rada postavlja omejive, nam daje smernice in pričakovanja, tako nam kot posameznikom kot delu zakonskes skupnosti. Večina od teh smernic, kaj je prav in kaj je narobe, kaj je primerno in kaj ne je t.i. "stara šola" in popolnoma neprilagojeno življenju v letu 2018. Pravila v zvezi so tihi, nepisani in nevini zakoni, po katerih se ravnamo in so pogojeni s tem, kako se razumemo s svojim partnerjem. Velikorat izhajajo iz kulture, pogosto jih povzamemo od svojih staršev ali pa se z njimi srečamo preko medijev in socialnih krogov.

Čeprav je treba v vsakem odnosu vzpostaviti neka svoja pravila pa obstajajo nekatera, ki smo jih zaradi "vgrajenosti" v naše mišljenje kar prisiljeni sprejeti.
Strokovnjaki nas opozarjajo na takšna pravila in nam svetujejo, da nam jih v današnjem času ni potrebno strogo upoštevati.

1. RADI MORATE IMETI PARTNERJEVO DRUŽINO

Resno? Kaj pa če se član družine vmešava v vašo zvezo, je nesramen in škodoželjen? Kaj če vaš tašča venomer ponižuje, si partnerjeva sestra dela norca iz vas? Jih morate imeti potem radi?
Odgovor je definitivno ne, nobene potrebe ni, da se z vsemi člani patnerjeve družine odlično razumemo. In to se ne nanaša samo na ljudi, ki so neposredno nesramni oz. nemogoči, ampak tudi na tiste, s katerimi se pač ne ujamemo.
Edino kar morate storiti je to, da se ne spustite na njihov nivo, v drugem primeru pa, da spoštujete njihovo drugačnost. Če se boste vednomer trudili, da boste ustregli njegovi ali njeni družini vam bo to vzelo ogromno energije, v vas se bo kuhala zamera in na koncu se boste zagotovo znesli nad partnerjem.

2. SEKS MORA BITI VEDNO ODLIČEN

"Nesmisel, seks je kot vse ostale stvari v odnosu, spreminja se s časom."

Tako pravi znani družinski terapevt. Včasih bo fenomenalen, drugič nič posebnega, tretjič si ga pa sploh ne boste želeli. Seks je sicer v razmerju nujno potreben, vendar pa ni edini pokazatelj ljubezni med partnerjema, veliko večjo vrednost ima čustvena povezava. Predvsem v poznejših letih pride to pravilo do izraza.

3. VEDNO GOVORITE RESNICO

Glede pomembnih stvari? Definitivno. Vendar pa vam ni treba povedati čisto vsake stvari. Iskrenost ni vedno najboljša politika, še posebno, kadar bi partnerja s tem prizadeli.
Vedno pa bodite iskreni glede svojih čustev in občutkov.

4. NIKOLI NE POJDITE JEZNI SPAT

V popolnem svetu bi vi in vaš partner rešili vse nesporazume, preden boste lahko zaspali, ampak ali živimo v popolnem svetu? Medtem ko nekateri strokovnjaki za odnose s partnerji, spodbujajo pare, da rešijo probleme pred spanjem in s tem preprečijo da se napetost še podaljša, je na drugi strani tudi dejstvo da nekateri ljudje potrebujejo prostor in čas, da razmislijo o stvareh ki so prevedle do prepira. To še posebej velja za ljudi, ki imajo hude čustvene reakcije, oz. hitro reagirajo.
Včasih je potreben čas, da se stvari ohladijo.

5. DO POROKE NE SMETA ŽIVETI SKUPAJ

Kako bi drugače vedeli, kašno bo življenje po poroki? To nenapisano pravilo stare šole je popoln nesmisel in lahko privede do še več ločitev. Zakonski svetovalci se dnevno srečujejo z zakonci, ki povedo, da da se nikoli ne bi poročili, če bi vedeli, kako je živeti s partnerjem.
Nekateri ljudje pač niso narejeni za življenje pod isto streho, bolje da to ugotovijo prej kot pa kasneje, ko je škoda že narejena.

6. NEPRIMERNO JE IMETI PRIJATELJE NASPROTNEGA SPOLA

Tukaj se gre predvse za nezaupanje partnerja, da drug partner ni sposoben vzdževati samo prijateljskega odnosa, brez romantičnih čustev. Vendar pa se je predvsem nekaterim ženskam bolje družiti z moškimi, kot ženskami, saj naprimer bolje razumejo njene nežave s partnerjem kot pa druge ženske. Poleg tega pri ženskah pogosto pride do primerjanja in ljubosumja med prijateljicami kar se pri prijateljskem odnosu moški – ženska ne more zgoditi.

7. MOŠKI MORA VEDNO PLAČATI

Živimo v sodobni družbi, kjer ženske celo več zaslužijo kot moški. Bi potem še vedno moral moški plačati?
Nasprotno, glede na to, da so ženske enakopravne, je super, da tudi ženska kdaj pelje moškega na večerjo.